Wpis

piątek, 13 lipca 2012

Rejestracja spółki z o.o. w KRS

Jakie formularze należy złożyć w KRS, aby zarejestrować spółkę z o.o.?

Każda spółka prawa handlowego, również spółka z ograniczoną odpowiedzialnością musi zostać wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego KRS. Przed rejestracją jednak spółka może już rozpocząć swoją działalność, po zawarciu umowy powstaje spółka z o.o. w oraganizacji (art. 161 § 1 kodeks spółek handlowych).

Aby zarejestrować spółkę z o.o. w KRS należy złożyć wniosek na urzędowych formularzach takich jak:

• KRS-W3
  • KRS-WM
  • KRS-WK
  • KRS-WE

Druk KRS-W3:

Formularz KRS-W3 jest wnioskiem o rejestrację spółki z o.o. Taki formularz musi zawierać podstawowe informacje o spółce łącznie z właściwym sądem rejonowym. Formularz musi zawierać przede wszystkim: nazwę i siedzibę spółki z o.o., dane dotyczące umowy spółki oraz dane dotyczące kapitału zakładowego.

Druk KRS-WM:

Formularz KRS-WM jest określeniem działalności spółki według PKD, czyli Polskiej Klasyfikacji Działalności. Jest załącznikiem do wniosku o rejestrację.

Druk KRS-WK:

W tym formularzu określa się organy podmiotu spółki, osoby reprezentujące spółkę. Zawiera informację takie jak nazwa spółki, określenie organu podmiotu i wspólników reprezentujących spółkę, sposób reprezentacji spółki, dane osób reprezentujących i wchodzących w skład organu spółki. Na końcu oczywiście należy złożyć podpisy wnioskodawców.

Druk KRS-WE:

Formularz KRS-WE to załącznik do wniosku o rejestrację podmiotu. W tym wniosku podajemy nazwę firmy oraz dane osób które chcą założyć spółkę. Na końcu należy złożyć podpisy.

Szczegóły wpisu

Tagi: